Review: Klingsor

Klingsor by Torgny Lindgren
My rating: 4 of 5 stars

Pojďte si na chvíli odpočinout od všech těch severských vražd a přečtěte si tak trošku cimrmanovský příběh o veleslavném malíři, kterého vlastně nikdo nezná. Ano, přesně o tom celý příběh je. Trošku postavený na hlavu, ale ve své podstatě má jasně danou linii vyprávění. Dle anotace mně osobně nepřijde kniha vůbec humorná, ale život umělce je tu popsán krásně, květnatě a dokonce až vzletně. Nedokáži si představit takovýto typ člověka v reálném světě, ale na pomezí všeho živého a mrtvého, na hraně mezi světlem a tmou, v mezičase a mezi dimenzemi... jo, přesně tam Klingsor pasuje.

Ukázka z knihy:

Ukázalo se, že jeho mladý průvodce pochází z Le Tréport na pobřeží kanálu La Manche. Jeho otec vlastnil sklenářství, kde také rámovali a zasklívali akvarely, reprodukce a ilustrované rodokmeny.

Teprve ke konci láhve a rozhovoru se dostali k vlastnímu předmětu svých víceméně společných studií.

Mladý muž prohlásil, že co se týče jeho, nenachází žádný smysl bytí než umění. Pochopil to, už když si jako batole prohlížel skvostné reprodukce v otcově dílně. Jiné světy, jiné barvy, nebe a moře, které se setkávají ve věčnosti!



"Ano", přitakal Klingsor, "umění je pravděpodobně jediným smyslem života."

Mladík z Le Tréport však měl jeden problém: nevěděl, jestli má dost velký talent. Ještě nikdy v sobě nesebral sílu dotknout se kříd, štětců a barev. Možná byl stižen posláním, které ve skutečnosti vůbec není posláním, nýbrž svodem. Právě to ho nutí den co den putovat mezi všemi těmi vraty a ateliéry: sen, že jednoho krásného dne v sobě najde odvahu jedněmi z těch vrat projít, vystoupat po schodech a zvolat:

"Hle! Tady jsem!"

Klingsor mu vysvětlil, že s ním se to má právě naopak: v jeho případě jde o hotového, ba víc než hotového umělce. Putuje po Paříži a neustále si sám pro sebe opakuje: Tohle všechno už mám za sebou, tady se nemůžu nic naučit, já - na rozdíl od vás, kteří plíživě procházíte vraty akademie - jsem naprosto svobodný člověk.

View all my reviews

Komentáře