Review: Dům na kopci

Dům na kopci by Shirley Jackson
My rating: 3 of 5 stars

Dům na kopci si žije svůj maličký hororový sen. A do něj vkráčí parta lidí v čele pana doktora, který stůj co stůj chce přinést odborné společnosti hmatatelné důkazy o nadpřirozených úkazech. A tak se teda jdeme bát. Teda spíš jenom naznačíme, občas lehce popíšeme nějaké ty potvůrky, co se tak nerady ukazujou, ale rády dávaj o sobě vědět za doprovodu opravdu nepěkných zvuků například. No jenže paní autorka navnazuje navnazuje a v tom momentě, kdy už čekáte, že vás něco podobného přepadne ve skutečnosti, tak to utne a je po srandě. Ani maličkou noční můřičku jsem z toho neměla. A to mi myslím přijde jako velká škoda.

Ukázka z knihy:

Eleanor se vděčně rozjela, přestože ji jeho pohled znervózňoval. Možná na mě bude vyskakovat z houští celý zbytek cesty jako nějaká drzá kočka Šklíba, pomyslela si, a bude na mě pokřikovat, jaké mám štěstí, že se tady dobrovolně potlouká, ovšem jen do soumraku. Aby si dokázala, že představa správce Dudleyho krčícího se mezi stromy ji ani trochu neznepokojuje, začala si pískat. Ke své nelibosti si dokázala vzpomenout jen na nápěv, který ji pronásledoval celý den. "Žádné zítra, carpe diem..." Nařídila si, že si nutně musí vybavit nějakou jinou píseň, byla si ostatně jistá, že slova dalších slok jsou dočista nepřípadná, protože jinak by si na ně už dávno vzpomněla. Nadto by působilo dosti divně, kdyby ji někdo na cestě na Hill House viděl, jak si zpívá.

Mezi kmeny stromů se na pozadí kopců občas mihl přízrak střech nebo snad věží. Vzpomněla si, že v době, kdy byl postaven dům Na Kopci, bylo v módě dělat všechny domy starší; všude samé věže a vížky a vyřezávané pilíře a sem tam dokonce gotické spirály a chrliče. Nic nesmělo zůstat bez ornamentu. Hill House má možná také věž a tajnou komnatu a skrytou chodbu vedoucí do kopců, užívanou nejpravděpodobněji pašeráky... Ale co by pašeráci pašovali v těchhle osamělých končinách? Možná se setkám s ďábelsky pohledným pašerákem a...

Odbočila na poslední úsek cesty, vedoucí rovně a zpříma k domu. Aniž by si to uvědomila, sešlápla prudce brzdu a zůstala němě zírat.

Dům byl ohavný. Otřásla se a hlas v její hlavě řekl: Hill House je odporný, je nakažený. Uteč, dokud můžeš.

View all my reviews

Komentáře