Review: Ničitel - Vzpoura zoidů

Ničitel - Vzpoura zoidů by Paul Stewart
My rating: 4 of 5 stars

Nečekala jsem žádný zázrak a dostalo se mi velmi vkusně zpracovaného sci-fi kousku pro mládež s vcelku originální zápletkou. Nechybí ani stopy tajemství, předpokládám, že ta se rozluští v dalších pokračováních. Neotřele zpracované vnímání a popis vztahů s různými živočichy, dalšími lidmi i roboty se mi hodně líbilo, v knize je na to kladen velký důraz. Což se mi u literatury pro mladší ročníky hodně líbí. No a nesmí chybět pochvala na ilustrace, které celou knihu hustě protkávají a čtenáři tak vskutku dobře pomáhají s představivostí. Pokud hledáte dárek pro svého syna či dceru s kladným vztahem k dobrodružství a sci-fi, nemůžete s touto publikací sáhnout vedle.

Ukázka z knihy:

Třpytohubec leží zpola na boku a křídlo má zkroucené za sebou. Nevypadá to dobře. Podle jeho sípavého dechu poznám, že má bolesti. Chudák. Snažím se ho co nejjemněji vyšetřit.

Klekám si vedle něj a opatrně ho obracím. Tiše sténá. Přejíždím mu tělo skenerem. Bioschéma mě informuje, že tvor utrpěl tři zranění.

Má zlomená tři žebra, na horní straně zadní nohy má hlubokou řeznou ránu, která ale naštěstí nepoškodila hlavní tepnu, a zlomil si levé křídlo.

Není to tak zlé, jak jsem si myslel.

Vytahuji lékárničku a sprejuji třpytohubci na hrudník rychlohoj na zmírnění bolesti.

Třpytohubec tiše vydechuje.

Kalif sedí těsně vedle něj, tak blízko, že se téměř dotýkají čenichy. Třpytohubci to podle všeho nevadí.

Přikládám mu na žebra tlakový obvaz a sleduji, jak se mu pružný materiál utahuje kolem hrudníku. S trochou štěstí by se žebra měla zahojit docela rychle.

Zblízka si prohlížím jeho nohu. Rána je plná krve, ale po vysušení nevypadá tak hrozně. Stříkám na ni proužek syntetické kůže a tisku obě strany k sobě.

Třpytohubec se jen trochu chvěje. Je statečnější, než bych byl já.

View all my reviews

Komentáře