Review: Hladový oheň

Hladový oheň by Jerker Eriksson
My rating: 4 of 5 stars

I druhá část trilogie "Vraní dívka" od švédské autorské dvojice nenechá čtenáře v klidu. Vraždy střídají opravdu nechutné pedofilní vzpomínky mladých dívek. Střídající se přítomnost se vzpomínkami na minulost se navzájem doplňují a pomáhají tak si udělat celkový obraz zrůdné společnosti. A ani v závěru druhé třetiny si nebudete tak docela jisti, kdože se to tak krutě mstí.

Ukázka z knihy:

V telefonu to zapípá a pak se ozve chraptivý hlas: "Daňový úřad, co pro vás můžu udělat?"

Hurtig jí zamává, vycouvá a opatrně za sebou zavře dveře.

Jeanette se představí a telefonista se jí omluví, že musela čekat. Pak se zeptá, proč nezavolala na přímou linku. Jeanette mu vysvětlí, že o její existenci nevěděla, a dodá, že tak aspoň získala chvilku na úvahy a zamyšlení.

Telefonista se zasměje a zeptá se jí, co potřebuje. Když mu Jeanette vysvětlí, že chce zjistit všechno, co jde, o Victorii Bergmanové, narozené roku 1970, hlášené ve Värmdö, požádá ji o chvilku strpení.

Po několika minutách se ve sluchátku ozve překvapený hlas.

"Předpokládám, že vám jde o Victorii Bergmanovou, rodné číslo 700607?"

"Snad. Aspoň doufám."

"V tom případě máme problém."

"Jaký problém?"

"Našel jsem jen odkaz na krajský soud v Nacce. Jinak vůbec nic."

"A co je tam přesně napsáno?"

Telefonista si odkašle. "Přečtu vám to nahlas. Na základě rozhodnutí krajského soudu v Nacce má tato osoba chráněnou identitu. Veškeré otázky, které se jí týkají, zodopoví výše uvedený soud."

"To je všechno?"

"Ano." Telefonista krátce vzdychne.

Jeanette mu poděkuje, ukončí hovor, zavolá na policejní ústřednu a nechá se přepojit na krajský soud v Nacce. Pokud možno na nějakou přímou linku.

Soudní komisař není tak ochotný jako telefonista na daňovém úřadu, ale nakonec jí slíbí, že jí co nejdříve pošle všechno, co má k dispozici o Victorii Bergmanové.

Byrokracie jedna zatracená, pomyslí si Jeanette, na závěr popřeje komisaři příjemný zbytek večera a zavěsí. V šestnáct dvacet jí přijde z krajského soudu e-mail. Jeanette Kihlbergová otevře přílohu. Ke svému zklamání zjistí, že veškeré údaje z krajského soudu v Nacce se vejdou na dva řádky.

VICTORIA BERGMANOVÁ, 1970-XX-XX-XXXX
TAJNÉ

View all my reviews

Komentáře