Review: Město mrtvých

Město mrtvých by Jiří Pavlovský
My rating: 4 of 5 stars

Narozdíl od prvního dílu, který se zhruba do poloviny jevil nemastný neslaný, tady je to jízda od začátku do konce. Knihu jsem doslova vdechla během jednoho sychravého zimního odpoledne a chci víc! Pevně doufám, že i ostatní autoři v této ne zcela tradiční fantasy/sci-fi sérii se přinejmenším pokusí nastavené tempo uchovat a nebo ještě lépe rozjet ještě víc. Držím pěsti! Pokud jste si Felixe a jeho trošku neortodoxní partu nestihli oblíbit už v prvním díle, tak tady si ji stopro zamilujete hned po prvních pár stránkách. Všichni jsou úžasní, i když pro tentokrát za mě teda nejvíc boduje Vincenc a jeho echtovní suchopárný humor, který trousí na počkání.

Ukázka z knihy:

"Něco se tady děje," řekla Klaudie. "Něco špatnýho."

"Skoro určitě," řekl Felix.

"Měli bychom zjistit, co to je."

"Ne," řekl Felix.

"Jsou tam lidi. Jsou v nebezpečí," namítla důrazně Klaudie.

"To je možný. A víš, kdo je ještě v nebezpečí? My. My jsme v nebezpečí. Jde nám o život."

"Musíme jim pomoct."

"A tady se právě pleteš. Nemusíme jim pomoct. Můžeme se na ně úplně klidně vykašlat."

"Aspoň bychom se měli podívat, co se děje. Nemůže to být daleko. Musí to být někde...," Klaudie ukázala vpravo od cesty, "... tam."

Walter si založil ruce na hruď. "Nechci působit jako sobec, ale souhlasím s Felixem. Musíme se dostat k mrtvole, než nás vyhmátne Sedmička. A navíc vůbec netušíme, co se tady děje. Když se do něčeho začneme plést, můžeme se ocitnout na mušce dřív, než se vůbec dostaneme na hřbitov."

"Já jsem samozřejmě proti," řekl Vincenc.

"Správně," řekl lehce překvapený Walter. "Tak vidíte -"

"Proti Walterovi," doplnil Vincenc. "Klaudie má pravdu."

"Co?" vyrazil ze sebe Walter. "Proč podporuješ takovou blbost? Jen abys mě rozčílil?"

"Protože si myslím, že je lepší vědět, co je tady divnýho, a rovnou se s tím vypořádat, než riskovat, že nám to vpadne do zad. Momentálně vůbec netušíme, co se v tom městě děje. Když půjdeme za zdrojem, můžeme se něco dozvědět a být připravení. Proto ji podporuju."

"No...," řekl Walter, "... to ..."

"A samozřejmě taky proto, abych tě nasral."

"Já to věděl!"

"Promiňte," oznámil Felix Jonáš, "zřejmě do auta unikají výfukové zplodiny, protože podle všeho všichni propadli halucinacím. Představili jste si, že v tomhle týmu vládne demokracie. Nevládne. Všimněte si, držím reálný, ale závěr i alegorický volant. To jsou už dva volanty. Čili já rozhoduju, co se bude dělat. A já rozhoduju, že máme úkol." Ukázal si ukazováčkem a prostředníčkem na oči a pak prsty píchl před sebe. "Oči upřené na cíl. Nic jiného nás nezajímá."

"Vystupuju z týmu," řekla Klaudie a vystoupila z auta.

"Nejsem tým," řekl Vincenc. "Nemáme jméno." Vystoupil za ní.

V autě zůstali sedět Walter s Felixem. "Co teď... šéfe?" zeptal se Walter.

Felix opřel hlavu o volant. "Teď... jako šéf... rozhoduju, že uděláme to, co chtějí oni."

View all my reviews

Komentáře