Review: Jak vycvičit draka

Jak vycvičit draka by Cressida Cowell
My rating: 3 of 5 stars

Konečně jsem se dostala ke knižní předloze, která stála za mým stejnojmenným, velmi oblíbeným animovaným filmem. Těšila jsem se na setkání se Škyťákem a Bezzubkou. Věda, že se jedná o dětskou literaturu, neměla jsem žádná přehnaná očekávání. I tak jsem ale v určitých částech úvodního dílu série byla notně zklamaná, příběh mě místy doslova nudil. Těchto pasáží bylo několik a pokaždé jsem přemýšlela, jestli vůbec má cenu knihu dočítat, asi by stačilo si přečíst poslední kapitolu. Nakonec jsem to dala a po zvážení nakonec dávám lepší průměr, protože přeci jenom to nebylo úplně stupidní a bez nápadu. I tak zkusím dát šanci i dalšímu dílu, jsou to knižní jednohubky :)

Ukázka z knihy:

"Synku," začal s nadějí, že došlo k nějakému omylu, "tenhleten drak je tvůj?

"Ano, otče," přiznal Škyťák.

"Je opravdu... opravdu... je opravdu... MALÝ, že ano? řekl Flegmon pomalu.

Flegmon nebyl příliš všímavý člověk, ale ani on si nemohl nevšimnout, že tento drak skutečně je nezvykle malinký.

"... a nemá žádné zuby."

Rozhostilo se trapné ticho.

Rybinoha se pokusil Škyťákovi pomoct.

"To je tím, že je to vzácný druh," ozval se. "Ojedinělý a... é... krvelačný druh draka zvaný zázrak bezzubý, je to vzdálený příbuzný přízraka děsivého, ale mnohem krutější a tak vzácný, že už skoro vyhynul."

"Vážně?" prohlížel si Flegmon zázraka bezzubého s nedůvěrou. "Mně připadá docela jako obecný čili zahradní."

"Ó, ale se vší úctou, náčelníku," pokračoval Rybinoha, "v tom se právě PLETEŠ. Nezkušenému oku, a samozřejmě svojí kořisti, připadá přesně jako obecný čili zahradní. Ale když se podíváš pečlivěji, tohle typické poznávací znamení," ukázal Rybinoha na bradavici na Bezzubkově čenichu, "jej od toho běžného druhu odlišuje."

"Pro Thóra, máš pravdu!" zvolal Flegmon.

"A navíc to není jen tak nějaký zázrak bezzubý," nechal se Rybinoha poněkud unést, "tenhle exemplář má KRÁLOVSKOU KREV."

"Ne!" otočil se na něj Flegmon ohromeně. Byl to totiž nesmírný snob.

"Ale ano," řekl Rybinoha vážně. "Tvůj syn dokázal uloupit potomka samotného krále Šavlochrupa, ještěřího vládce skály Divokých draků. Královští zázraci jsou zpravidla zpočátku drobní, ale později dorůstají IMPOZANTNÍ - ba dokonce GIGANTICKÉ - velikosti."

"Zrovna jako ty, co, Škyťáku?" zasmál se srdečně Flegmon a rozcuchal svému synkovi vlasy.

View all my reviews

Komentáře