Review: Spočítej hvězdy

Spočítej hvězdy by Lois Lowry
My rating: 4 of 5 stars

Dojemný příběh pro děti a mládež, který polapí srdce leckterého dospělého. Krátké převyprávění z období okupace Dánska vypovídá o odvaze dánských občanů a jejich velkém odhodlání pomoci utéct židovským spoluobčanům do Švédska. Výborné povídání, které dokáže jemně a přesto velmi názorně malým čtenářům přiblížit toto černé období naší historie.

Ukázka z knihy:

"Na co jsi připravila obývák?" zeptala se Annemarie. "Proč jsi přestavěla nábytek?"

Maminka se podívala na strýčka Henrika. Ten před chvilkou chytil kotě, které běželo kolem, držel ho v náruči, jemně ho drbal pod bradou a kotě spokojeně protahovalo hřbet.

"Totiž, děvčata, je to smutná věc," řekl, "ale ne až tak moc smutná, protože byla opravdu hodně, hodně stará. Jedna naše příbuzná umřela, vaše pratetička Birte, a protože zítra bude pohřeb, necháme ji dneska v rakvi u nás v obýváku. Je to starý zvyk, nechávat mrtvé poslední noc doma, aby se s nimi jejich nejbližší před pohřbem rozloučili."

Kirsti napjatě poslouchala. "Přímo tady?" chtěla vědět. "My tady budeme mít mrtvolu?"

Annemarie neřekla nic. Byla zmatená. Až dosud neslyšela, že někdo z příbuzenstva umřel. Nikdo nezavolal do Kodaně, aby jim to oznámil. Nikdo nevypadal smutně.

A ze všeho nejvíc ji mátlo, že tohle jméno v životě neslyšela. Pratetička Birte. Kdyby měli v příbuzenstvu nějakou Birte, přece by to musela vědět. Kirsti třeba ne, ta byla ještě malá a leccos jí bylo jedno. Ale Annemarie ne. Odmalička nadšeně poslouchala, když maminka vyprávěla o svém dětství. Pamatovala si jména všech sestřenic a bratranců, všech pratet a prastrýčků. Věděla, s kým byla legrace, kdo byl bručoun a která příbuzná byla tak hádavá, že se její manžel nakonec odstěhoval jinam, ale i pak k ní chodil každý den na večeři. Znala zpaměti všechny ty úžasné barvité historky i všechny rázovité postavy, které v nich vystupovaly.

A tímhle si byla jistá, naprosto jistá, i když nahlas neřekla nic. Žádná pratetička Birte nebyla. Nikdy neexistovala.

View all my reviews

Komentáře