Review: Marťan

Marťan by Andy Weir
My rating: 5 of 5 stars

Nojo, spadla jsem do toho stejně, asi jako většina čtenářů. Byť nejsem žádný sci-fi milovník a k obědu si nepročítám učebnice fyziky, tak jsem se královsky bavila. To jsem opravdu nečekala, že se budu u knihy tohoto typu smát nahlas a ještě k tomu několikrát za sebou! Trošku jsem čekala boj s technickými popisy, se kterými všude strašej, ale příběhu to vůbec nepřekáží, je tam toho tak akorát a vlastně se můžeme lecsčemu přiučit (já teda ne). Takže za mě super, super, super! Kdo nečetl, měl by urychleně napravit.

Ukázka z knihy:

Deníkový záznam: Sol 98 (2)

Už jste někdy přepisovali 141 nesouvislých bajtů a dostávali je rozdělené na poloviny?

Je to nuda. A taky problém, pokud nemáte pero.

Předtím jsem písmena prostě ryl do písku. Tentokrát jsem však potřeboval zaznamenat čísla na něco přenosného. Hned mě napadlo: Použij notebook!

Každý člen posádky měl vlastní počítač. Takže jich mám šest. Vlastně jsem jich měl šest. Zbylo jich pět. Myslel jsem, že se notebooku venku nic nestane. Je to jeom elektronika, ne? Dostatečnou provozní teplotu si chvíli udrží a vzduch k ničemu nepotřebuje.

Okamžitě bylo po něm. Displej zčernal dřív, než jsem stačil vyjít z přechodové komory. Ukázalo se, že "L" ve zkratce "LCD" znamená tekutý. Řekl bych, že krystaly buď zmrzly, nebo se vypařily. Možná dám na internet zákaznické hodnocení. "Vzal jsem si tento výrobek na povrch Marsu. Přestal fungovat. 0/10."

A tak jsem použil foťák. Mám jich spoustu a jsou speciálně upravené pro marsovské podmínky. Bajty jsem zaznamenal na zem, vyfotil a v Habu je přepsal.

Teď je noc, takže zprávy nechodí. Zítra všechno zadám do roveru a dál se toho ujmou vědátoři z JPL.

View all my reviews

Komentáře