Review: Doktor Proktor a prdicí prášek

Doktor Proktor a prdicí prášek by Jo Nesbø
My rating: 3 of 5 stars

Jakožto dospělému je mi trošku zatěžko z tohoto dětského příběhu těžit nějaký hlubší smysl nebo čekat, že se smíchy potrhám. A asi i proto si troufám říct, že mě kouzlo vyprávění tentokrát minulo, nenašla jsem si cestu ani k jednomu ze tří hlavních hrdinů a hlavně ani k jejim ulítlostem. Kterých je tu mraky. Přitom jak doktor, tak dvě děti ze sousedství, mají velmi zajímavé charakterové rysy, se kterými bez debaty dokážou zaujmout (především Bulík je bezkonkureční) leckterého čtenáře. I proto jsem zvědavá na další pokračování, třebas to konečně i zajiskří.

Ukázka z knihy:

"Hele, prckové," obořil se na ně Truls a postavil se přímo před ně. "Co jsme to slyšeli za řeči o tom novém prášku? Ven s tím."

Bulík zaklonil hlavu, aby na ně viděl, a zastínil si dlaní oči: "Namouvěru mě zrak nešálí a vidím dva exempláře idiotus kolossalus. Pozoruhodné."

"Jaks nás to nazval?" zeptal se Truls a popošel ještě o krok blíž. Líza bezděčně couvla, ale Bulík se ani nehnul.

"Idiotus kolossalus," odpověděl s úsměvem. "Dinosaurus, který žil v 17. století. Nevídaně silný a velký. Být na vašem místě, cítil bych se polichocen."

"Fakt?" šklebil se Truls a svraštil jedno oko, takže vypadal jako jednooký troll. "A jak moc byl silný?"

"Nepředstavitelně silný," pokračoval Bulík. "Idiotus kolossalus měl tolik tun svalů, že byl znám historicky nejmenším mozkem v poměru k tělesné váze."

"Slyšels?" obrátil se Trym na Trulse. "Skrček říkal 'malý mozek'!"

"Poslouchej!" osopil se Truls na Bulíka a chňapnul ho za límec od košile. "Cos myslel tím malým mozkem?"

Bulík si povzdychl. "Vy vůbec nedáváte pozor. Idiotus kolossalus měl ve skutečnosti mozek třikrát větší než vaše dva mozky dohromady. Jenže v poměru k osmdesáti tunám svalů byl stejně pořád malý. Chápete? To jsou jednoduchý počty."

View all my reviews

Komentáře