Review: Včely

Včely by Laline Paull
My rating: 4 of 5 stars

Román Včely je kupodivu o včelách. A ne, není to encyklopedie včelích druhů, ani příručka začínajícího včelaře. Tohle je příběh o jedné odhodlané včele, která svou snahou a ctižádostí dosáhla svých snů. Je fascinující pohlédnout na život včely okem romanopisce a převyprávět v podstatě existenční drama o jednom včelím úle. Představí se nám široká paleta osobností, máme možnost i v tomto mikro světě poznat třídní boj mezi včelími pracantkami, za všech okolností elegantní smetánkou a dokonce poznáme pozitiva a úskalí královského života. Odteď už pro mě nebude ani jedna včela jen tak "obyčejná".

Ukázka z knihy:

"Přičinlivá jako vždycky, 717. Ve všem, co děláš." Kněžka si ji zkoumavě prohlížela. "Když sis tedy našla cestu zpátky mezi čističky, zůstaneš tam, dokud nedostaneš rozkaz - je to jasné?"

"Ano, sestro."

Sestra Salvie ukázala směrem k Tanečnímu sálu. Královna mezitím odešla.

"Ty a tvoje příbuzné vrátíte tuhle komnatu do jejího původního neposkvrněného stavu." Elegantní nožkou odstrčila zohavenou mrtvolu trubce. "Veškeré pozůstatky odnesete do márnice a pak tu vysmýčíte od podlahy až po strop, do posledního koutku. Celou ji vyprázdníte a nenecháte se při tom úkolu ničím rušit. Rozumíš?"

"Jistě, sestro." Zatímco se dav uklidněných sester hrnul pryč z Tanečního sálu, Flora pokynula čističkám, aby na ni počkaly.

"Vidím, že uznávají tvoji autoritu." Sestra Salvie se na Floru znovu zkoumavě zadívala. "Neuzavírej před námi svou mysl, 717. Brzy nadejde čas Zimního chumáče. Víš, co to znamená?"

"Nevím, sestro."

"Život - pro ty, kdo se k němu připojí." Sestra Salvie pohlédla na čističky, které se mezitím pustily do zametání a drhnutí Tanečního sálu. "Nemohou to však být všechny sestry. Až dokončíte svůj úkol, pošli tenhle oddíl pavoukům."

"Pavoukům? Ale proč, sestro? Vždyť jsou zdravé a silné.."

"Mlč! Zima je nelítostná, tvých příbuzných jsou celé zástupy a vyměnit pár jejich životů za pomoc úlu stojí." Sestra Salvie se odmlčela. "Řádu Mellisae leží na srdci osud všech rodů, 717, i toho tvého. Ujišťuji tě, že jejich oběť má cenu a jejich konec bude rychlý." S těmi slovy kněžka odkráčela.
Flora pozorovala svoje sestry, jak vytírají a uklízejí. Popadla koště a šla se k nim přidat. Vycítily její smutek a starostlivě se jí dotýkaly. Tentokrát ji jejich vlídnost bolela.

View all my reviews

Komentáře