Review: Anežka

Anežka by Viktorie Hanišová
My rating: 4 of 5 stars

Hned zkraje se musí nechat, že tahle dobrý sociální drama jsem asi nikdy nečetla. Není to moje obvyklé téma, které bych vyhledávala, nechala jsem se v podstatě nalákat anotací. A zklamaná jsem po přečtení nebyla ani náhodou. Vyprávění o tom, kam až žena dokáže zajít ve své touze po dítěti, podává svědectví o stavu naší společnosti, leckdy totiž není vůbec jednoduché obstát před vlastní rodinou, natož před sama sebou. Anežka se tak stává hodně zajímavou sondou do života ženy po třicítce, o hladu po dítěti a především pak o předsudcích, jež naší společností nadále vládnou. Společně s ambiciózní Julií nejdřív procházíme peklem, kterému se říká otěhotnění, po neúspěších přichází na řadu zoufalost a totální odevzdání se touze po dítěti, která vrcholí ne až tak báječným osvojením miminkem Agnes. Místo bezbřehé lásky a radosti k novému přírůstku do rodiny novopečená maminka již od počátku vnímá pouto matky s dcerou jako čistý kalkul, malou holčičku neustále škatulkuje a se před společností se snaží vypadat jako bezchybná rodinka. Bohužel Agnes je Romka a tak nic nebude tak jednoduché, jak si její maminka vysnila.

Ukázka z knihy:

Julie si představí několik trapných situací, do kterých se kvůli Agnes dostane. Jak se například bude cítit, až se sejde s bývalými spolužáky na abiturientském srazu? Poté, co se bývalá parta navzájem poplácá po zádech, až se převypráví řada trapasů a připomenou tehdejší přezdívky, začnou dávní spolužáci skládat na stůj svoje trofeje.

Můj syn je kardiochirurg.

Ta moje holka je operní pěvkyně.

A moje zase jaderná fyzička.

A pak oči šelem zaostří na Julii, předsedkyni třídy a kapitánku volejbalového družstva.

Moje dcera je vyučená švadlena.

Julie si při té představě položí dlaň na hruď, jako by před ostatními chtěla zakrýt cejch. Ne ne, to nepůjde. Představuje si své stárnoucí kamarády, kteří se na ni otočí s otazníky v očích. Taková potupa! Magda má pravdu. Julie nechápe, jak mohla Agnesino vzdělání takhle zanedbat. Alespoň do toho Kühňáku jsem ji měla zkusit znovu protlačit nebo snad na nějakou gymnastiku či třeba skládání origami, co já vím, pomyslela si. Za dva roky má Agnes šanci uniknout z obyčejné školy do prostředí, které něco znamená. Julie tak nějak vždycky podvědomě počítala s tím, že Agnes půjde studovat. Ale musí si přiznat, že se s ní dostatečně neučí. S přípravami na přijímací zkoušky na gympl měla začít už dávno, Agnes není hloupá. Je až překvapivě chytrá. Prohnaná. Skvěle se učí ovšem pouze za předpokladu, že ji učivo baví. V opačném případě vypne a nechá si klidně napařit čtyřku. Nezdá se, že by jí na známkách záleželo. Takhle ve dnešní společnosti neobstojí.
Tento víkend stráví Agnes u babičky. Julie musí připravit plán, jak svou dceru motivovat k vyšším výkonům.

View all my reviews

Komentáře