Review: Lovci hlav

Lovci hlav by Jo Nesbø
My rating: 5 of 5 stars

Pane jo! Můj první Nesbøho román a jsem nadšená. Velmi. Při závěrečném twistu mi padla čelist až někam ke kolenům, tak vymakaný to celý bylo. Tohle si přečtěte. Základní instinkt loveného zvířete se vám zadře až na kost. Dobrý krimi thriller stejně nepotřebuje žádná velká slova a obsáhlé recenze.

Ukázka z knihy:

Cítil jsem, jak mě přitažlivost táhne do nitra země, nejprve hlavu, jako dítě na cestě z matčiny dělohy, měl jsm být vypuzen, smrt bude novým zrozením. Dokonce jsem teď cítil stahy, chvějivé stahy, které mě masírovaly. Viděl jsem bílou královnu. Slyšel jsem zvuky a plodovou vodu dopadající na podlahu.

A vzduch.

Proboha, vzduch!

Narodil jsem se a můj nový život začal pádem, úderem do hlavy a pak naprostou temnotou.

Naprostá temnota.

Temnota.

Kyslík?

Svítání.

Otevřel jsem oči. Ležel jsem na zádech a nad sebou jsem viděl zadní sedadlo, kde jsme byli ještě před chvílí já a dvojčata záklínění. Já jsem teď ležel na stropě auta, na šachovnici. A dýchal jsem. Páchlo to tu smrtí, lidskými vnitřnostmi. Rozhlédl jsem se. Vypadalo to tu jako na jatkách, jako ve výrobně uzenin. Zvláštní ovšem bylo, že místo abych udělal, co je v mé povaze, tedy vše vytěsnil, potlačil, utekl, můj mozek se jakoby rozšířil, aby dokázal obsáhnout smyslové vjemy v celém rozsahu. Rozhodl jsem se tu zůstat. Vdechoval jsem ten pach. Díval jsem se. Naslouchal. Sesbíral jsem figurky z podlahy. Postavil je zpátky na šachovnici - jednu po druhé. Nakonec jsem zvedl zničenou bílou královnu. Prohlížel jsem si ji. Pak jsem ji umístil přímo proti černému králi.

View all my reviews

Komentáře